Ude af sæson
Væksten er meget tæt, med opstigende grene og hele planten dufter meget aromatisk.
‘Munstead’ regnes for, at være den mest hårføre sort til Dansk klima.
Lavendel er tørketålende og skal helst plantes i fuld sol. Rodnettet er kraftigt og vil, på lette jorde, være i stand til at søge langt ned.
Løvet er sølvgråt og bladene er små, aflange og tykke, hvilket alt sammen er med til at beskytte planten mod udtørring.
Selvom det er en plante, som tåler tørke, så trives de bedst med en placering i let fugtig og muldrig havejord, gerne iblandet sand for at give ekstra dræn. Lavendel trives på ingen måde i en tung, våd jord eller på en placering i skygge.
Her vil de vokse dårligt og roden udvikler sig dårligt. De kan også have tendens til at få svamp, hvis de ikke får tilstrækkeligt med sollys.
Blomster
‘Munstead’ får små, mørkeblå blomster i oprette aks.
Blomsterne dufter fantastisk og tiltrækker massevis af sommerfugle, bier og humlebier til sig, fordi de indeholder store mængder af pollen og nektar.
Lavendel er en god bi-plante i sig selv.
Lavendel blomstrer længe og kan stå med blomster fra juni og hen til august. Hvis man klipper blomster standene af, når de er afblomstret, kan planten muligvis nå en ekstra blomstring først på efteråret.
‘Munstead’ er en meget hårdfør sort, der kun sjældent bliver ramt af sygdomme.
På en forkert placering i haven, vil lavendel udvikle sig dårligt og have tendens til at få svampeangreb.
Der plantes 8-12 planter pr. m2. eller 5-7 planter pr. løbende m.
Lavendel er meget let at passe og kræver ikke nogen særlig indsats, hvis bare at vækstbetingelserne er korrekte.
Lavendel kræver ikke gødning. Selvom lavendel er relativt tørke tålende, skal der vandes grundigt lige efter udplantning og 3-4 måneder frem.
Tip:
Det er en god ide at klippe lavendel tilbage en gang årligt i april måned, når frosten er overstået. Det forynger planten og resulterer i kraftig vækst og blomstring. gøres således at hele planten klippes ned i 7-10 cm. højde.
Bliver lavendel ikke klippet, bliver væksten ofte åben og ranglet, ligesom at blomstringen også bliver mindre.
Har du en gammel lavendel, som du ønsker at klippe tilbage, så husk at de kun bryder langsom fra gamle grene, så det kan tage lang tid for planten af blive flot igen.